Gulai Tempoyok Ikan Patin

Untuk membeli bahan-bahannya ketik  GULAI TEMPOYOK IKAN di Aplikasi Laukpauk.

Image result for gulai tempoyak ikan patin YOUTUBE
sumber : youtube.com

 

Bahan-bahan:

  • 2 ekor ikan Patin atau ikan kembung, dibersihkan.
  • 15 biji atau lebih cabe merah, ditumbuk.
  • 1 batang serai digeprek.
  • 2 sendok atau lebih tempoyak. (sesuai selera dengan bahan durian)
  • 1 tangkai daun kesum atau daun laksa. (bisa diganti ddengan kemangi)
  • 1 helai daun kunyit.
  • Serbuk kunyit secukupnya atau kunyit segar 1 cm.
  • Garam dan sedikit gula.
  • Air putih.

 

Cara membuat :

1. Masukkan cabe merah yang telah ditumbuk, tempoyak, serai, kunyit dan air ke dalam panci. Acuk rata supaya tempoyak hancur dan tidak bergumpal. Masukkan bahan lainnya sampai mendidih.

2. Kemudian masukkan ikan, daun kesum dan biarkan ikan sampai matang. Tambahkan garam dan sedikit gula. Kalau kuah belum masam, bolehlah ditambahkan tempoyak lagi (biasanya rasa masam ikan hanya dari tempoyak saja, saya tidak tambahkan biji asam. Tapi kalau tidak suka kuah yang agak pekat, bolehlah ditambah biji asam untuk menambah masam).

3. Bila ikan sudah matang, bolehlah diangkat, dan sajikan panas-panas. Selamat Mencoba.

 

Sumber : Seruan BMI

Selamat mencoba !